IAG vindt plaats in de eigen leefomgeving van een gezin met als doel uithuisplaatsing van kinderen te voorkomen en te zorgen dat kinderen zich weer veilig kunnen ontwikkelen. Deze vorm van ambulante behandeling wordt ingezet voor gezinnen met kinderen tot 18 of 23 jaar, waar (ernstige) problemen bestaan op meerdere levensgebieden tegelijk, waardoor gezond en veilig opgroeien bedreigd wordt.
In de behandeling wordt veel aandacht besteedt aan het opbouwen van een vertrouwensrelatie met alle gezinsleden. Vanuit een open, positieve en niet-veroordelende houding sluit de IAG-hulpverlener aan bij de wensen, ervaringen en belevingen van alle gezinsleden.
Op meerdere momenten in de week werkt de hulpverlener intensief samen met alle gezinsleden, geeft voorlichting en oefent (nieuw) gedrag om communicatiepatronen en relaties in het gezin te verbeteren. Het sociale netwerk en belangrijke personen uit de omgeving van het gezin worden actief in de behandeling betrokken. De behandeling is erop gericht om de gedragspatronen en ontwikkelingsmogelijkheden van het kind en de opvoedvaardigheden van de ouders te verbeteren.
Het doel van de Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) is dat de kinderen in het gezin thuis kunnen blijven wonen of opnieuw thuis kunnen wonen. Dit wordt vertaald in de volgende subdoelen na afloop van een IAG-traject:
De doelgroep voor IAG bestaat uit gezinnen die te maken hebben met meerdere complexe problemen:
IAG wordt opgedeeld in drie fasen, die achtereenvolgens plaatsvinden in het gehele IAG-traject van vijf tot zeven maanden:
De basis van IAG bestaat uit twee elementen. Ten eerste is de IAG-hulpverlener gericht op het opbouwen en onderhouden van een goede werkrelatie met de gezinsleden. Dit betekent dat de IAG-hulpverlener aansluit bij de behoeften, motivatie en krachten van het gezin en gericht is op de toekomst. Een positieve en respectvolle basishouding van de IAG-hulpverlener is een belangrijke voorwaarde hiervoor. Ten tweede heeft de IAG-hulpverlener in alle fasen van de hulp aandacht voor de veiligheid van de kinderen in het gezin en de andere gezinsleden.
Tijdens het IAG-traject maakt de IAG-hulpverlener samen met het gezin gebruik van verschillende instrumenten, technieken en middelen, die samen de IAG-aanpak vormen. De onderdelen binnen de behandeling kunnen als volgt worden ingedeeld:
De behandeling is erop gericht:
In onderzoek is vastgesteld dat IAG leidt tot een afname van gedragsproblematiek bij kinderen en tot een verbetering van opvoedvaardigheden bij ouders. IAG is daarmee erkend met 'eerste aanwijzingen voor effectiviteit'. Meer informatie over de onderzoeksresultaten vind je onder 'Kennis en onderzoek'.
Een IAG-traject wordt succesvol afgesloten als de volgende resultaten zijn bereikt:
Zie voor meer informatie over IAG: beschrijving IAG als onderdeel van de erkenning 'eerste aanwijzingen voor effectiviteit'.
(Bron, IAG Nederland, www.iag-nederland.nl)
Meld je aan voor de nieuwsbrief
AanmeldenOm de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.
Upgrade hier uw browser